Steteskop Nasıl Bulundu ? Kim Buldu? Hikâyesi Nedir? - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

23 Şubat 2022 Çarşamba

Steteskop Nasıl Bulundu ? Kim Buldu? Hikâyesi Nedir?



Stetoskop

Fransız Rene Laennec; kulağını hastaların göğsüne dayayıp kalp atışlarını ve nefes alışverişlerini dinleyerek tanı koymayı benimsemiş olan bir doktordu.

Ancak kadın hastalar için bu yöntemi kullanmaktan çekinirdi. Bu sorunu çözebilmek amacıyla, ağır işiten kişilerin kulaklarına taktıkları huni şeklindeki işitme cihazına benzer bir alet yapmaya karar verdi. 
Önce, bir dosya kağıdını rulo yaparak hastasının göğsüne dayadı. Kağıt ruloyla hem kalp atışlarını hem de nefes alışverişini duyabildi. Kağıt yerine ahşaptan yaptığı borularla denemeler yapan Laennec, çam ağacının iyi sonucu verdiğini buldu. 
Evindeki atölyesinde, 30 santimetre uzunluğunda bir dinleme cihazı yaptı. Cihazın huniye benzeyen ucunu; hastaların sırtına veya göğsüne bastırıp, diğer ucunu kulağına dayayarak kadın hastalarını da muayene etmeye başladı. 
Duyduğu seslerin özelliklerini ve hastalıklara koyduğu tanıların kayıtlarını tuttu. Yeni cihaza bir isim ararken; Yunanca göğüs ve görme anlamındaki kelimelerden stetoskop adını türetti.

Kısa sürede stetoskop; tüm dünyada yaygınlaştı ve 1851’de İrlandalı A. Leared,stetoskopu iki kulakla dinlenebilir hale getirdi. Amerikalı G. P. Camman, 1852’de diyafram taktığı stetoskopu modern formuna kavuşturdu.

Türkçe,bcturkcearsivi.blogspot.com, bayramcigerli.blogspot.com, Bayram Cigerli, YouTube Post, 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder