İrfan Önürmen’in Pi Artworks Çağdaş Sanat Merkezi’nde 19 Nisan- 9 Mayıs 2007 tarihleri arasında gerçekleşen "Kağıt ve Tül Üzerine" isimli sergisinden oldukça etkilenmem sonucu bu yazıyı kaleme alma ve kendisiyle röportaj yapma fırsatını elde ettim.
Sergi, Önürmen’in 2007 yılındaki kağıt ve tül üzerine karışık tekniklerle işlediği temalardan oluşmaktadır. Tüllerin yoğunlukla beyaz zemin üzerine kullanılması düşle gerçek arası ve çok boyutlu bir izlenim edinmemi sağlamıştır. Sergiyi 3 bölümde ele almak mümkün; birinci bölüm "suçu seyretmek" adı verilen bir seri. Ekranlarda sürekli gördüğümüz suça ait imgelerin üst üste gelmesi ile bizim nasıl edilgen bir konuma sürüklendiğimizi ve olan biteni okuyamaz hale geldiğimizi işaretliyor. İkinci bölümde ise "portreler" adı verilen bir seri yer alıyor. Burada ise kadına dönük şiddet, töre cinayetleri ve sudan sebeplerle katledilen kadınların gazetelerde yayınlanan fotoğrafların katledilme nedenleri ile yeniden tül üzerinde yorumlanması, gösterilmesiyle ilgili, son bölümde ise televizyon görüntülerinden faydalanarak önce tek tek tül üzerine yapılan çizimler sonra da bu çizimlerin üst üste getirilmesiyle, TV formatında sunulan bir seri. Bu seri yine ekrandan akan görüntülerin oluşturduğu imgelerin bizim üzerimizdeki etkisi ile ilgilidir.
Sergi 23 eserden meydana gelmektedir ve serginin "portreler" bölümünde İrfan Önürmen’in öldürülen kadınlarla ilgili tül üzerine yaptığı portresel çalışmalara yer vermesi, toplumsal duyarlılık anlamında da oldukça anlamlı ve düşündürücüdür. Özellikle, kadın portrelerinin tuallerinin çerçevelerinin gazete kağıtlarıyla kaplı olması beni etkileyen önemli ayrıntılardan biri olmuştur.
Serginin mutlaka görülmesini tavsiye ediyorum..
Blog,Blog Milliyet,Alıntı,Bayram Cigerli,Okunacaklar, bayramcigerli.blogspot.com, Kültür,Sanat,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder