DENİSOVA İNSANI - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

18 Mart 2022 Cuma

DENİSOVA İNSANI



DENİSOVA İNSANI 
Hazırlayan: Bilhan Akkaya
2010 yılında bilim insanları; Sibirya'daki Altay Dağları'nda bir mağara keşfetti. Mağarada 41.000 yıl önce yaşamış genç bir dişinin parmak kemiği parçasının keşfini duyurdu.
 Parmak kemiğinin mitokondriyal DNA'sı (mtDNA), onun Neandertallerden ve modern insanlardan genetik olarak farklı olduğunu gösterdi. Geninden alınan örneğin incelenmesi sonucu; Denisovanlar'ın Sibirya'dan Güneydoğu Asya'ya kadar uzanan Neandertallerle ortak bir kökene sahip oldukları tezi geliştirildi. 
Mağarayı 18. yüzyılda; Dionisij adında bir keşiş keşfetti ilk olarak ve onun adına atfen, mağara isimlendirildi. Yerli Altaylılar mağaraya Ayu-Taş (Ayı Kayası) demektedir. Şimdiye kadarki çalışmalarda; 125.000 - 180.000 yıl öncesine kadar olan zamanı kapsayan arkeolojik eserlerle, 22 tabaka tespit edilmiştir. 
Arkeolojik eserler arasında Neandertallere atfedilen Mousterian ve Levallois tarzı aletler bulunmaktadır. Araştırmacılar aletlerin yanı sıra; kemik, mamut dişi, hayvan dişleri, devekuşu yumurtası kabuğu, delinmiş, işlenmiş ve cilalanmış koyu yeşil kloritolitten yapılmış taş bilezik parçaları ve pandantiflerden dekoratif objeler buldu.  Denisova Mağarası'nda yaklaşık 50.000 yaşında olduğu tahmin edilen kuş kemiğinden yapılmış; 7 cm'lik bir dikiş iğnesi bulundu. Mağarada ayrıca modern insanlar tarafından yapılmış; taş aletler ve kemik eserler de bulunmaktadır. Üç insan formunun da aynı anda yaşadığından emin olduğumuz tek yer burası;  Denisova Mağarası.
Denisovan çene kemiğinin bulunduğu; Jiangla nehir yatağının yukarısındaki Baishiya Karst Mağarası.
Tibet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder