Rococo Rüzgarı: Moda dediğimiz şey... ya değişmeseydi? - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

18 Mart 2022 Cuma

Rococo Rüzgarı: Moda dediğimiz şey... ya değişmeseydi?



Rococo Rüzgarı:
Moda dediğimiz şey... ya değişmeseydi? 

Moda genellikle sürekli değişen bir algıdır ve her dönemin farklı bir modası vardır. Moda tabiri başta giyim, kişisel süsleme ve popüler stil veya uygulamalar için kullanılan genel bir tabirdir. 

Bunun yanı sıra Moda; Moda Sanatı, Moda Mobilyası, Moda Turizmi, Moda Halısı, Moda Perdesi, Moda Sanayi, Moda Teknolojisi, Moda Endüstrisi ve Djital Moda gibi diğer alanları da kısa sürede etkisi altına almış, bu etki ile de sosyal ve ekonomik anlamda kültürlerin gelişim ve değişimine yol açmıştır. 

Giyim Modası, geçmişte ülkere göre farklık göstersede "Hızlı Moda" ile günümüz dünyasında ki toplumlar bu farkı kapatmıştır. Bugün için çok az nüanslarla modasını sürdüre bilen ülkeler ise; Amerikan modası, Filipinler modası,Türk modası, Fransız modası, Alman modası, İtalyan modası, İran modası, İsrail modası, Hint modası, Japon modası, Nijerya modası, Güney Kore modası ve Rus (Sovyetler Birliği) modasıdır.

Asıl konumuz olan giyim modası için kısaca giyim tarhine bakmak gerekir. Giyim tarihi, giyim ve tekstillerin insanlık tarihi boyunca gelişimini, kullanımını ve bulunabilirliğini izler. Kıyafet giymek yalnızca bir insan özelliğidir ve çoğu insan toplumunun bir özelliğidir. Erkekler ve kadınlar, son Buzul Çağı'ndan sonra kıyafet giymeye başlamışlardır. 

Tekstiller, Orta Doğu'da son Taş Devri'nde ortaya çıkmıştır. Bunlar keçe veya eğrilmiş liflerden ipliğe dönüştürülebilir ve daha sonra kumaş yapmak için ağ, ilmek, örgü veya dokunabilir kumaşlardır. Antropologlar, özellikle insanlar yeni iklimlere göç ederken, hayvan derilerinin ve bitki örtüsünün soğuktan, sıcaktan ve yağmurdan korunmak için örtülere adapte edildiğine inanırlar.

Giyim tarzları ve moda akımlarını eski zamanlardan beri genellikle elit kesimden ve yöneticilerden diğer insanların da benimsediği görülür. Giyim tarzları zamana ve çağa göre sürekli farklılık göstermiştir. Tarihe etkisi olan bu tarzlar; Retro, Gotik, Vintage, Barok, Rococo, Sofistike, Avangarde, Bohem, Holografik, Western (Kovboy), Eklektik, Fütüristik, Punk,  Grunge, Maskülen, Androjen, Hippi, Urban, Monokrom, Pin-up, Minimalist, Feminen, Elegant ve Vamp Giyim tarzlarıdır. 

Yukarıda bahsettiğimiz giyim tarzlarından ise şüphesiz siz de hak vereceksiniz ki, en ürkütücü, en abartılı ve en ilginç olanı da 18. Yüzyılın Nam-ı Diğer Rococo Modasıdır. Barok tarzının devamı sayilan bu Rococo modası savurganlık, zarafet, nezaket ve süsleme temelleri üzerinden yükselmiştir.  

Rococo döneminin en önemli moda ikonu  Avusturya doğumlu Marie Antoinette (1755 -1793)’tir. Döneme uygun elbiseler giymeyi reddedip daha sade modellere yönelen Marie-Antoinette ilk önce tepki alsa da sonraları takip edilmeye başlanmış ve taklit edilmiştir.  Korsaj giymeyi ve ağır giysiler giymeyi reddetti ve ayak bileklerde biten tarlatanlı elbiselerin moda olmasını sağlamıştır. 

Fransa'da 1700 ve 1800'lü yıllarda moda olan ve kısmen de olsa dünyaya etki eden Rococo tarzı giyim ya değişmeseydi? 

Derleyen: Sinan Acartürk 
Kaynak: pbsorg, repellercom, timetoastcom, historyofclothingcom, neolducom, oggusto-(moda tarihi ve 18 yüzyıl rococo modası), giyimvemodacom
Görsel: oggustocom-(18 yüzyıl rococo modası),

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder