Tarihin gerçekleri aydınlatılmak isteniyorsa atılması gereken ilk adım Aklın gelişimi, - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

18 Mart 2022 Cuma

Tarihin gerçekleri aydınlatılmak isteniyorsa atılması gereken ilk adım Aklın gelişimi,

Bilhan Seher Akkaya:
Denisova 02

Tarihin gerçekleri aydınlatılmak isteniyorsa atılması gereken ilk adım Aklın gelişimi, Modern insan oluşumundaki tamamlanma evrimsel sürecinin ortaya çıkarılması
 gerekmektedir. Bunlar yapılmadıkça oluşacak boşluklar, kesintiler bizleri her zaman yanılgılara sevk edecektir. 60 binli yıllar Evrimsel süreçteki en önemli kırılımların habercisidir, Modern insanın şekillenmesi Anatomik yapı değişimlerinde sona doğru(bu günkü durum)yaklaşımlarındaki izleri verir. Gerek genetik araştırmalar, gerekse Arkeolojik buluntular ve incelemeler bunun göstergelerini sunar.

Ezberlerin tekrarını bir kenara koyarak konuya bakarsak Ayağa kalkış, Basit taş balta yapımlarının kullanılışı bizlerin bu günlere gelişinin temeli olmadığını, bunun bu temele etki yaptığını görürüz. Çeşitliliğin yaşamın gelişimindeki önemi her şeyin üzerindedir. Çeşitliliğin olmadığı yerde yaratıcılık sınırlanır, alternatiflerin azlığı dar çevre zorlamalarından öteye götürmez. Bu nedenle Tarihin gerçekleri araştırılırken çeşitliliğin bir an bile gözden uzağa konmaması gerekmektedir.

On binlerce yıl önce Mamut ve büyük yavaş hareketli av hayvanların peşinden giderek dünyanın dört bir yanına dağılan türler incelenirken, geçtikleri ulaştıkları coğrafyalarında dikkatli incelenmesi gerekmektedir. Av peşinden yada başka deyişle leş bulma umuduyla takiplerin vaz geçilmeyi bölgede kalmayı gerektirecek unsurların olup olmadığı, devamının nedenleri sorgulanmalıdır. Elbette sorgulanması gereken neden ilk göçlerin sürekli kuzey istikameti ve kuzey boyunca doğu batı olması da… Yine bu anlamda ilk hoplout gruplarının ayrışmalarının Asya kökenine dayanması…

Eğitim almak gelişim olmuyor, öğrenme isteğinin olması gerekiyor, öğrenmenin en önemli faktörü sorgulamak ve sorgulattırmak, yanıtlar bulmak ve bunu hayata geçirmekle mümkün oluyor.

Tekrar Sibirya Times haberinden devam edelim….

Kaynak : Sibirya Times –Yayın tarihi - 04 Şubat 2019

Bilim Dünyası bu üç türün eş zamanlı aynı bölgede yaşamışlığının ve karışımının Modern insanların eserler oluşturmadaki başarılarında önemli faktör olduğunu düşünüyor

Nature'da yayınlanan “Hominin fosilleri için yaş tahminleri ve Denisova Mağarasında Üst Paleolitik başlangıcı” makalesi bu eserlerin yapımcılarının Denisovans olabileceğini öne sürmenin doğru olduğunu söylüyor.

'Bu bölgeden ve diğerlerinden gelecek fosillerin keşfi ve yaşlarının ve genomlarının bir yöntem kombinasyonu kullanarak belirlenmesi, arkaik ve modern insanlar ile onların ilgili maddi kültürleri arasındaki ilişkilere daha fazla ışık tutacaktır.'

Sonuçlar, genleri Papua Yeni Gine ve Avustralya'nın yerel popülasyonlarında yaşayan gizemli Denisovaların bu çarpıcı bulguları yaptığı düşünülüyor.

Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nden ve ekibin bir üyesi paleoantropolog Chris Stringer, Denisovans'ın bu değerli eşyaları ürettiği düşüncesini öne sürdü.

Başlangıçta Üst Paleolitik işaretlerini kaydettiğimiz Denisova Mağarası katmanlarında, her şeyden önce, bunlar kemik eserler ve değerli taştan çeşitli süslemelerdi.

“Bu dönemin en eski tabakası 11.2.ve bu nesneler Denisovan'ın antropolojik kalıntıları ile birlikte sabitlenmiştir.

'60.000 ila 50.000 yıl önce kuruldu. Mağaranın diğer kısımlarında bu tabaka 50.000 yaşın altındadır.

Yani, Üst Paleolitik'in yaklaşık 50.000 yıl önce Denisova Mağarasında kurulduğunu söyleyebiliriz.'

Böylece, Dünya çapında bu süre Homo sapiens ile ilişkiliyse, bizim durumumuzda Denisovan'dı' dedi.

“Denisova Mağarası'ndaki ilk kemik aletleri ve süsleri, Denisovaların faaliyetleriyle ilişkilendiriyoruz.  Ve herkes bunu kabul etmeye hazır değil. Bunu Homo Sapiens ile ilişkilendirmiyoruz. Yine de eminiz çünkü kademeli evrimi görüyoruz. Varlığını Orta Pleistosenin ikinci yarısında ve Üst Pleistosenin ilk yarısında kaydediyoruz. 22-23. Katmanlardan Denisovan endüstrisinin kademeli gelişimini görüyoruz.

Sibirya'nın güneyinde ilkel insanın varlığının en uzun, nispeten kesintisiz kronolojisini aldık.

Üst Paleolitik kültürünün yaklaşık 50.

000 yıl önce Denisova Mağarası'nda oluşturulduğunu güvenle söyleyebiliriz, çünkü bu katmanlarda en eski sanat eserlerini ve kemik ve diş dişinden yapılan faydacı araçları bulduk. 'Bunlar dünya arkeolojisinde Üst Paleolitik başlangıcın en eski tarihleridir ve Denisovalıların varlığı ile ilişkilidir.

Bu oluşumun benzersizliği, örneğin Homo sapiens'in Neandertalleri Mousterian endüstrisiyle kendi kültürel yenilikleriyle değiştirdiği Avrupa antik tarihinin aksine sürekliliğinde yatmaktadır.

Devam edecek…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder