50.000 YILLIK BONCUKLAR - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

18 Mart 2022 Cuma

50.000 YILLIK BONCUKLAR



50.000 YILLIK BONCUKLAR
Sibirya'nın Altay Dağları'nda bulunan Denisova Mağarası'nda bulunan bu boncuklar; deve kuşu yumurtası kabuklarından imal edilmiş. Her biri 25, 4 mm. ölçüsünde. 45.000 ile 50.000 yıllık olduğu açıklanan bu boncuklar için
 Novosibirsk Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü araştırmacısı Maksim Kozlikin; “Bu inanılmaz bir eser. Devekuşu yumurta kabuğu oldukça sağlam bir malzemedir, ancak boncuklardaki delikler ince bir taş matkapla yapılmış olmalıdır. O dönemde bunu yapan kişi çok yetenekli bir sanatçı olmalı. ” açıklamasını yaptı.

Boncukların bir bilezik veya kolyenin parçası olabileceği veya giysilere dikilmiş olabileceği düşünülüyor. Denisova Mağarasındaki boncukların varlığı, orada yaşayan insanların yumurta kabuklarını veya bitmiş boncukları, ithal etmek için ticari temasları olduğunu göstermektedir. Boncuklar; 2008 yılında koyu yeşil taştan yapılmış bir bileziğin bulunduğu aynı arkeolojik tabakada bulunmuştur. 11.500 kilometre uzakta yer alan Güney Afrika’daki benzer buluntulardan daha eski olduğu belirtilmektedir.
Boncukların imal yeri hala bulunamamıştır. Bir ihtimale göre kabuklar; Trans-Baykal ya da Moğolistan’dan getirtilip burada işlenmiştir. Diğer iddia ise takas yoluyla başkalarından alındığıdır. Kozlikin, “Her ne açıdan bakarsak bakalım, o dönemde Denisova Mağarası teknolojide oldukça iyiydi ve dış dünyayla bağlantıları vardı.'' demektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder