- 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

18 Mart 2022 Cuma



Jean-Jacques Hublin- Nikolay Sirakov-Tsenka Tsanova ve ekiplerinin yapmış oldukları çalışma sonrası Bulgaristanda bulunan Bacho Kiro Mağrası’nda Arupa’daki en eski H.Sapians izlerine ve aletlerine ulaşılmıştır, yapılan yaş testlerine göre yaklaşık 45.820 ila 43.650 yıl önce işgal ettiğini, ancak kalıntıların bazıları 46.940 yıl önceye ait olduğunu belirtmişlerdir.

2015 yılında yapılan kazı sonrası bulgular üzerindeki çalışmalar 2020 yılında Raporlaşarak Nature dergisinde yayınlandı.

Kazı Raporlarına; Nature dergisinden “Initial Upper Palaeolithic Homo sapiens from Bacho Kiro Cave, Bulgaria” adı ile sorgulanarak ulaşılabilinir.

Yine Aynı dergiden Denisova ve Asyadaki H.Sapians bağlantılarına ulaşılarak karşılaştırmalı analizler yapılabilinir.

H.Sapans, Denisova ve Neadartal melezleşmelerindeki gen alış veriş süreçleri zaman çizelgelerine yerleştirilebilinir, burada karşımıza çıkacak belirgin biçimde bu üç türün gen alışverişlerinde bulunduğu biçiminde olacağıdır.

Genel anlamda bu gün eğer Modern insan konusunu H.Sapians olarak ele alıyorsak bu geneldeki baskın genden kaynaklanmaktadır, ama soğuğa karşı dayanıklılıkla ilgili gelişmelerde Neadartanlardan geldiğini, Oksijen dengelemede Denisova insanından geldiğini de biliyoruz.

Tabi bilmediklerimizin başında gelen bilinenleri bilmediğimiz…

Oksijen kullanma, yada Soğuğa dayanıklılık arttıran genlerin yaşamımıza yada uygarlığa nasıl katkılarda bulunduğu yine bilinen bilmediklerimizdendir.

Bilinen bilmediklerimiz derken elbette bilim adamları tarafından tespit edilmiş bu bilgilerin ilgi alanımız dışında kalması nedeni ile dikkate almamamızdan kaynaklanmaktadır…

Oysa Tarihi İnsan Tarihi ile ilgili yazılacaklarında okunacaklarında ön sırasında olması gereken konulardandır. İnsan aklının ve becerisinin gelişimini ve rotasını izlemek, bunun nesnel koşullarını öğrenmek ve sorgulamak…

Şimdi görsellerde Bulgaristan’daki Bacho Kiro Mağarası’ndaki alet buluntuları ile Denisova Mağarası’ndaki buluntuların görsellerini paylaşacağım. Bocho Kiro Mağara’sındaki teknoloji yaşı yaklaşık 43 binle 46 binler arası, bir üst teknoloji diyebileceğimiz Denisovadakiler ise 55 bin ile 65 bin arası. Birisinde basit kolye takılardan söz edebilecekken diğerinde Denisova’da Dikiş İğnesinden, Bileziklerden ve Taçtan bahsedebiliyoruz…

Bunun sorgulanması ve üzerne bir şeyler yazılmaya kalkılmasında elbette sınır yoktur, uzmanlaşmak istediğiniz alan doğrultusunda gidebileceğiniz yere kadar kapılarınızı aralamaya yetecektir.

Benim buradaki amacım daha basit; İskitler yazı dizisini işlerken Asya uygarlıklarının boyutlarının uzun bir süre batının sis perdesi altında kalması nedeni ile sisi birazda olsa açmak içindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder