Taş Camii, Konya - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

18 Mart 2022 Cuma

Taş Camii, Konya



Taş Camii, Konya 

Taş camii veya Hacı Ferruh camii yada  Akçagizlemez Mescidi, 1215 senesinde, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I.İzzeddin Keykavus devrinde Hacı Ferruh tarafından yaptırılmıştır.

Taş Cami, Konya'nın Meram İlçesi, Hoca Faruk Mahallesi,Taş Cami Uzun Harmanlar Caddesinde yer alır. 

Hacı Ferruh, Selçuklu saray teşkilatında mühim bir yeri olan vezirdir.

Cami ismini mahalleye vermiş, ancak halk Ferruh kelimesine Faruk'a çevirmiştir. Hacı Ferruh veya Akçagizlemez Caminin ismi bugün Taş Cami olarak bilinmektedir. 

Caminin yapımında kullanılan taşlar bir kalıptan dökülmüş gibi o kadar titizlikle hazırlanmış ve biri birilerinin üzerine o kadar uygunluk içerisinde konulmuş ki insan her hangi bir noktasına ufacık bir parayı dahi sokamaz. Bu, Selçukluların taş işçiliğinde ne kadar maharet sahibi olduklarının güzel bir örneğidir. 

Giriş kapısı mermer üzerine geometrik bezemeli ve mukarnaslı nişi birbirine geçmeli altı köşeli yıldızlardan oluşan bir bordürle çerçeve içerisine alınmıştır.

Mihrap iç içe geçmiş mukarnaslı iki niş görünümündedir. Bu hususiyetiyle Mihrab, taş işçiliği yönünden mühimdir. Etrafı geçme örgü motifleri ile çevrelenmiştir. Kare planlı olan caminin kubbesi yıkıldığından üzeri ahşap bir çatı ile örtülmüştür. Taş mescidin diğer bir özelliği ise penceresinin olmamasıdır. 

Hacı Ferruh’un mezarı caminin bitişiğindedir. Taş camii'nin yakın zamanda Vakıflar Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılmıştır.

Derleyen: Sinan Acartürk 
Kaynak: konyayenigun, dunyacamileri, konyaaktuel 
Görsel: dunyacamileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder