Akitu Bayramı - Babil Yeni Yıl Bayramı
İlkbaharda kutlanan bu yeni yıl bayramı Sümerler'e kadar uzanmakla beraber , Akadlar'da; sistemli şekilde kutlanırdı.
21 Adar-1 Nisannu yani 21 Mart-1 Nisan
tarihleri arasında 12 gün süren bu bayramda; Marduk tapınağında Babil Yaratılış Destanı - Enuma Eliş birkaç defa okunur ve canlandırılırdı. Böylece evrenin yaratılışı canlandırılmış ve yüceltilmiş olurdu. (Marduk, Tiamat'ı parçalar ve parçalanmış bedeninden evreni yaratır. Tiamat'ın yaratığı Kingu'nun kanından da insan yaratılmıştı.)
Bayramın ilk birkaç günü kralın ayin için hazırlanması, Marduk tapınağında dua edip kurban kesmesine ayrılıyordu. Daha sonra Marduk ve Nabu'nun heykelleri İştar Kapısı'ndan geçirilerek kentte gezdirilirdi. Geçit törenine katılanlar ; ekonomik yaşamın kaynağı olan tarlaları incelemeye giderdi. Kral , yanında kalabalık bir maiyetle, festivalin son günlerinde kente dönerdi.
Akitu bayramında ilginç bir gelenek vardı. Marduk'u temsil eden rahip ; kralı ağlatmaya çalışırdı. Kral rütbelerinden arındırılır, Marduk'un bir heykelinin önünde diz çökmeye zorlanır, rahip tarafından gözünden yaş gelene kadar kulağı çekilirdi. Rahip, gerekirse tokat bile atardı. Kral ; Marduk'u gücendirmediğine , Marduk'un kentinin (Babil) insanlarını aşağılamadığına ya da kente hiçbir zarar vermediğine dair yemin ediyordu. Bunun üzerine rahip, karalın rütbelerini tekrar takıyordu. Kralın gözü dolarsa Marduk'un ; krallığına bir yıl daha onay verdiği düşünülürdü. Marduk'un inayeti yeni yılda hem tarımsal üretimde, hem de ülke çapında düzenin sağlanmasında görülecekti. Bereketli ve kutsanmış bir yeni, yıl, dürüstlüğü elden bırakmayan bir krala; Marduk'un verdiği ödüldü.
Bayram ; Seleukos ve Roma imparatorlukları zamanında da kutlanmaya devam etmiştir. (MÖ. 312 - MÖ. 63)
MS 203 civarı– 11 Mart 222 tarihleri arasında yaşamış Suriye kökenli Roma İmparatoru Elagabalus ; bu töreni İtalya’da da kutlamalar programına almıştır.
Bu bayram günümüzde 21 martta Nevruz - Newroz olarak kutlanmaya devam etmektedir. (Riüeller değişmiştir tabii.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder