ROMA'NIN DOĞUŞU - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

12 Mart 2022 Cumartesi

ROMA'NIN DOĞUŞU





R OMA'NIN DOĞUŞU 
Roma;MÖ 8. yüzyılın başlarında Tiber Irmağı'nın kenarında küçük bir kasaba iken etrafındaki toprakları ele geçirerek oldukça gelişmiş bir kente dönüşmeye başladı. Kent daha önceleri mezarlık olarak kullanılan
 bataklık bir araziyi çevreleyen yedi tepeden biri olan Palatinus Tepesi'nde kuruldu. Bu bölge Tiber'in en kolay geçit verdiği; Etrüks egemenliğindeki Kuzey İtalya ile Yunanlılar'ın elindeki Magna Graecia arasındaki iletişim ve ticaret yolu üzerindeki bir kavşağın yakınındaydı. Denize yakınlıkları sebebiyle Fenike ve Kartacalılar'la ticaret yapabildiler. 
Halkın geneli fakir ve sosyo-politik açıdan eşitti. Damları sazla örülmüş duvarları çamurla sıvanmış kulübelerde yaşarlardı. 
MÖ 7. yüzyılda bataklıklar kurutulup toprakla dolduruldu ve halkın kullanımına sunuldu. (10.000 metreküp toprak taşınmıştır.)
Bu dönemde gelişmeler peşpeşe geldi. Sivil mimari stilleri oluşmaya , taş binalar yapılmaya başlandı. Bir devlet dini oluşmaya ve güçlü bir yönetim erki oluşmaya başladı. 
Bunun ilk kanıtlarından biri Capitolinus Tepesi'nde yaptırılmış olan Jupiter Optimus Maximus (En İyi ve Yüce Jüpiter) Tapınağı'dır. Etrüks mimarisinden esinlenilerek yapılan tapınak politik ve dini bir odak halini aldı. 
Çok sayıda kasabadan; Forum ve Jupiter Optimus Maximus Tapınağı çevresinde tek ve saygın bir kent doğmuş oldu. 
Antikçağ İmparatorlukları - Eric H. Cline, Mark W Graham

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder