Anıt Vadisi (Monument Valley) Arizona - ABD - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

12 Mart 2022 Cumartesi

Anıt Vadisi (Monument Valley) Arizona - ABD



Sinan Acartürk:
Anıt Vadisi (Monument Valley) Arizona - ABD
Görsel: jeparsauxusacom (monument-valley)

Anıt Vadisi (Monument Valley) Arizona - ABD

Monument Valley, gerçek anlamıyla "kayaların vadisi" sayısız bilgisayar oyununda ve izleyici-lerin Amerikan Batı'sına bakışını etkileyen bir çok Western filmi de dahil olmak üzere sinema filmlerinde gösterilmiştir. 

ABD'nin bir eyâleti olan Utah'ın güneydeki  Arizona sınırında yer alan, Mexican Hat  yakınlarındaki bir vadidir. 

Vadi, Navaholara ayrılmış arazi sınırları içinde yer alır ve ABD 163 Karayolu'ndan erişilebilir. Utah'daki Monument Valley'in görünümü,  Arizona - Utah eyalet hattının 13 mil (21 km) kuzeyinden ABD Route 163'ten güneye bakar.

Colorado Platosu'nun, en büyüğü vadi tabanından 300 m yüksekliğe ulaşan geniş kumtaşı tanık tepesinden oluşur. Bir küme ile karakterize edilen Vadi tabanının yüksekliği, deniz seviyesinden 5.000 ila 6.000 fit (1.500 ila 1.800 m) arasında değişmektedir.

Zemin büyük ölçüde siltaşından, arasında Cutler Grubu ve vadi oyma kıvrımlı nehirlerin tevdi ondan türetilen ya da kumtaşından oluşur. Vadinin canlı kırmızı rengi, yıpranmış silttaşına maruz kalan demir oksitten gelir . Vadideki daha koyu, mavi - gri kayalar rengini manganez oksitten alır.

Monument Valley, soğuk kışlar ve sıcak yazlar ile çöl iklimi yaşar. Kışın ara sıra hafif kar yağışı alır; ancak genellikle bir veya iki gün içinde erir.

Vadi, ünlü "Güneşin Gözü" dahil olmak üzere büyük taş yapılar içerir.

Monument Valley'in bazı kısımlarına (Mystery Valley ve Hunts Mesa gibi) yalnızca rehberli turlarla erişilebilir.

Ziyaretçiler bir giriş ücreti ödeyebilir ve 17 mil (27 km) toprak yolda (2-3 saatlik bir yolculuk) parkın içinden geçebilirler. 

Derleyen: Sinan Acartürk 
Kaynak: vikipedi, stringfixercom
Görsel: jeparsauxusacom (monument-valley)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder