HORTLAKLAR
Ölüm olgusu, her zaman gizemini korumuştur insanlık için. Ruhun yaşadığına duyulan inanç bir yandan öte dünyada bir yaşantı sürdürme olanağı sağlarken bir yandan da ölülerin ruhlarıyla iletişim kurulması olasığını
düşündürmüştür. Duyulan korku ise mitolojik ve inanca ilişkin imgelemdeki örüntünün zaman içinde değişimiyle ve detaylandırılmasıyla ölülerin ruhlarının demonik varlıklarla bağlantılı düşünülmesine ya da en azından onlara kötücül nitelikler atfedilmesine yol açmıştır.
Fuzuli Bayat, hortlak inancının hemen tüm Türk toplumlarında görüldüğünü belirterek hortlak ya da hortdan denen varlığı hayat boyu kötülük yapmış, mezarın kendisini kabul etmediği, ölümden sonraki yaşamla bağlantılı, insanlara zarar veren nitelikte tanımlamıştır. Bayat’a göre “Hortlak inancı ruhun yaşamını sürdürdüğüne olan uç inançtır ve insanın öteki alemle ilişkiyi tamamen koparma düşüncesinden doğmuştu. ”
Türk toplumlarında ölümden sonra canlanarak insanlara zarar veren varlığın adlandırmalarına, niteliklerine bakış, ölü ruhunun yaşayanların dünyasında varlık göstermesini, yaşayan ölüyü ve ondan korunma yöntemlerini ama özelikle hortlak vampir ilişkisini anlamamız için net bir örnektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder