HORTLAKLAR - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

12 Mart 2022 Cumartesi

HORTLAKLAR



HORTLAKLAR
Ölüm olgusu, her zaman gizemini korumuştur insanlık için. Ruhun yaşadığına duyulan inanç bir yandan öte dünyada bir yaşantı sürdürme olanağı sağlarken bir yandan da ölülerin ruh­larıyla iletişim kurulması olasığını
 düşündürmüştür. Duyulan korku ise mitolojik ve inanca ilişkin imgelemdeki örüntünün zaman içinde değişimiyle ve detaylandırılmasıyla ölülerin ruh­larının demonik varlıklarla bağlantılı düşünülmesine ya da en azından onlara kötücül nitelikler atfedilmesine yol açmıştır.

Fuzuli Bayat, hortlak inancının hemen tüm Türk toplum­larında görüldüğünü belirterek hortlak ya da hortdan denen varlığı hayat boyu kötülük yapmış, mezarın kendisini kabul et­mediği, ölümden sonraki yaşamla bağlantılı, insanlara zarar ve­ren nitelikte tanımlamıştır. Bayat’a göre “Hortlak inancı ruhun yaşamını sürdürdüğüne olan uç inançtır ve insanın öteki alemle iliş­kiyi tamamen koparma düşüncesinden doğmuştu. ”
Türk toplumlarında ölümden sonra canlanarak insanlara zarar veren varlığın adlandırmalarına, niteliklerine bakış, ölü ruhunun yaşayanların dünyasında varlık göstermesini, yaşayan ölüyü ve ondan korunma yöntemlerini ama özelikle hortlak ­vampir ilişkisini anlamamız için net bir örnektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder