Roma'nın Kuruluş Mitolojisi Arkeoloji ; - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

12 Mart 2022 Cumartesi

Roma'nın Kuruluş Mitolojisi Arkeoloji ;



Roma'nın Kuruluş Mitolojisi
Arkeoloji ; kentlerin veya uygarlıkların tarihini gün yüzüne çıkarırken kazılar sonucu elde ettiği materyallere ek olarak tarihte, daha önce o bölge ile ilgili yazılmış eserlerden de yararlanır. 
Çoğu kentin veya uygarlığın kuruluşunda mitolojik bir hikaye vardır. Roma kenti ile ilgili hikaye de; Titus Livius'un 'ab Urbe Condita' Şehrin Kuruluşundan İtibaren adlı kitabında şöyle anlatılır: 
Roma MÖ. 753'te ; Roma takviminin birinci yılında Romulus tarafından kurulmuştur. Mars ve Vesta Bakire'sinin çocukları olan   ikizler Remus ve Romulus nehirde yüzen bir sepet içinde bulunur. Bir dişi kurt onları emzirir. (Sepet içinde bulunup dişi bir kurt tarafından emzirilmeleri; Akadlı Sargon'un hikayesinin aynıdır) Onları bulan bir çoban ve karısı onları büyütür. Şiddetli bir kavga esnasında Romulus kardeşini öldürüp şehri kurar. 
Roma'da ilk kurulan kent ; Etrüks siyasi yapısı ve kültürü etkisi altındadır. 
Antikçağ İmparatorlukları - Eric H. Cline, Mark W Graham 

Ek bilgi : Roma'nın kurucusu Romulus ile kardeşi Remus'un ölüme terk edildikten sonra bir dişi kurt tarafından emzirilip büyütülmesi sadece Oidipus'la değil, ölüme terk edildikten sonra bir ayı tarafından emzirilen Paris veya bir keçi tarafından emzirilen Zeus gibi hikayeler birbirinin aynısıdır. 
Akkadlı büyük Kral Sargon, Hz. Musa, Pers imparatoru büyük Serhas (Kserkses) de tıpkı Romulus ve Remus gibi bir sepet içinde nehre terk edilmiştir. 
Prens kardeş motifi ise Thebai şehrinin kurucusu Amphion ile Zethos, Numitor ile Amulius daha eski motiflerinde Emes Enten, Habil Kabil, Yakup Esau, Osiris Seth vs vs hikayelerindeki rekabet ile de görmek mümkün.
#ArkeoTarihDünya #Remus #Romulus #Roma #mitoloji #SeherBilhanSürme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder