Trebenna Antik Kenti, Antalya - 06- Bc Music Blog

Breaking

BANNER 728X90

12 Mart 2022 Cumartesi

Trebenna Antik Kenti, Antalya





T


  


 r 


 eb enna Antik Kenti, Antalya 

Trebenna Antik Kenti, Antalya’ya 30 km. uzaklıktaki Geyikbayırı’nın güneydoğusunda, Likya-Pamfilya sınırında yer almaktadır. Trebenna, Termessos’un da 15 km. kadar güneydoğusundadır. 
Trebenna’ya ulaşmak için Antalya’nın 19 km. batısındaki Çakırlar üzerinden 10 km. kadar daha gidildiğinde, Geyikbayırı mevki ile bugün Antalya’nın yazlıklarının bulunduğu ve (İtalyanlar tarafından 1919’da Ouarzi Bair olarak adlandırılan) 650 m. rakımlı Karcı Bayır denen ve kalıntıların 2 km. güneyindeki Çağlarca köyünden orman yoluyla ulaşılır.

Kentte yer alan Likya tipi lahit mezarlar yerleşimin özellikle Roma döneminde Likya'ya bağlı olduğunu göstermekle beraber kentin Bizans döneminde bir Pamfilya kenti olduğu bilinmektedir.

Bir yazıtta 'Trebennalıların ünlü/ şanlı kenti' olarak tanımlanır. Yazıtlarda Onobara adlı kasabanın Trebenna’ya bağlı olduğu yazılıdır. Gedeller köyü yakınında olan Onobara’daki bir mezar yazıtı, mezar soyguncularından alınacak tazminatın Trebenna kentine gelir yazılacağını bildirir.

1885’te Petersen ve V. Luschan tarafından burada bulunan bir yazıt ile yeri belirlenen ve ilkçağda Pamfilya ile Likya arasındaki sınırda bulunan Terebenna kentinde 2-3 katlı Likya tipi lahitler, hamam, Bizans şapeli, kilise, Bizans çağında bir kale haline getirilmiş akropol, toplantı salonu (Ekkiesiasterion), zeytinyağı ve şarap işlikleri bulunmaktadır. Fresklerden birine  atlı Hagios, Georgios (Aya Yorgi), başındaki taçla bir Bizans İmparatoru gibi tasvir edilmiştir. Diğer freskde de Kudüs Patriği Aziz Kyrillos’un (315-386) tasvir edildiği anlaşılmaktadır.

Şapelin yakınında 92 cm. çapında ve 25 cm. kalınlığında güzel bir değirmen taşı ve doğuda Bizans devrinde antik devşirme taşlarla yapılan kalenin girişi bulunmaktadır. Kapının iki yanında iki haç rölyefi ve kapının iç tarafında ve tam karşısında kaya içine oyulmuş güzel bir mezar odası görülür. Akropolün tepesindeki düzlük Bizans çağının ev kalıntıları ile kaplıdır. Burada da bir kilisenin izleri görülür. Çok harap durumdaki bu yapının apsis kalıntısından büyük bir kilise olduğu anlaşılmaktadır.

Trebenna Antik Kent “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescil edilmiştir.

Derleyen: Sinan Acartürk
Kaynak: hurriyetcomtr, webarchive, vikipedi,  tgdturkeycom
Görse: antalyatc.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder